Няма проблем с храната в хотела в Сандански, в който бяха децата със съмнения за натравяне

Няма установени микробиологични отклонения от изпитванията на взетите хранителни проби. Това показват резултатите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) от извършените лабораторни изпитвания във връзка с предполагаем хранителен инцидент с 10 деца от лагер в хотел в Сандански. Те са част от организирана група от 137 души - ученици на възраст от 8 до 13 години и техни ръководители от различни училища в София и Ботевград.
В спешен порядък бяха взети и изпратени за микробиологично изследване в ИЛ „ЛД“ – Благоевград отривки от контактни повърхности в кухненски помещения, както и проби от храна, сервирана на „блок“ масата за обяд и вечеря. Резултатите, получени на 14 април 2025 г., потвърждават, че няма микробиологични отклонения.
Извършените проверки показват, че обектът спазва изискванията на Наредба № 2 от 20.01.2021 г. за безопасността и качеството на храните, предлагани в училища, детски заведения и при организирани мероприятия за деца.
- Използваните храни са с документи за произход и в срок на годност;
- Персоналът разполага с валидни здравни книжки и носи чисто работно облекло;
- Системата за самоконтрол се поддържа и документира редовно.
При анализа на риска на 11 април са извършени 5 проверки в заведения за обществено хранене в гр. Мелник, тъй като в деня на проявяване на симптомите децата са били на екскурзия в Мелник и Рожен. Не са установени несъответствия, а при проведени разговори с бизнесоператорите не е потвърдено присъствие на деца от организирани групи като клиенти.
Регионалната здравна инспекция – Благоевград извърши пробовземане на питейна вода, вода от закрития басейн, както и изследване на персонал, пряко ангажиран с приготвяне и сервиране на храна. Резултатите от тези проби също не показват отклонения от нормативно определените стойности. Очакват се резултатите от предписаното изследване на целия персонал на хотела.
Към настоящия момент в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград не са постъпили сигнали от родители относно качеството на храната, предлагана в хотела.
Предвид началото на сезона на ученическите лагери, на управителя на хотела в гр. Сандански са издадени указания за повишена честота на вземане на проби от храни, вода и повърхности, влизащи в контакт с храната, като превантивна мярка.
БАБХ продължава да работи в координация с РЗИ – Благоевград и всички компетентни институции, като приоритет остава опазването здравето на децата и гарантиране на безопасността на храните.

Главният архитект на Благоевград стопира строеж в района на Ловния дом
