Македонецът с български паспорт Делчо Гошев построи църква в Звегор

Македонецът с български паспорт Делчо Гошев построи църква в Звегор

Македонец с бългрски паспорт построи църква в Звегор - китното македонско селце, което е на ръка разстояние от българо-македонската граница при ГКПП-Логодаж. Популярният и в Благоевград бизнесмен и търговец Делчо Гошев стана ктитор на храма "Свети Йоан Кръстител".

Наскоро в молитвения дом бе поставен и иконостасът, който е сред най-хубавите в целия регион. Изработен е ръчно от орехово дърво от майстори от Прилеп и е благословен от владиката Иларион. Иконите пък са изработени в Пловдив.

Основен дарител в богоугодното дело е Делчо Гошев, но идеята за изграждане на църква в Звегор е подкрепена финансово и от македонски изселници от Швейцария, които милеят за християнството и традициите на своите деди. Свои средства даряват и много българи от Благоевград и региона.

Първата копка на храма е направена преди 15 години. Жителите на Звегор, селото, което някога е било турско, сега се гордеят с новата придобивка, защото тя е построена без помощта на държавата, а само от дарения на хора с добри сърца.

"Този храм ще остане във вековете, за да пази християнството тук", уверява ктиторът Делчо Гошев.

Доволни са и жителите на китното македонско селце, които се надяват македонското духовенство да изпрати свещеник, който да води църковните служби. Защото сега, вместо от духовник, местните християни слушат литургите на запис.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини