Благоевград с рекордно високи цени на основните храни

Снимка: Gotvach.bg
Снимка: Gotvach.bg

Благоевград е сред градовете с рекордно скъпи цени на хранителните продукти, показва анализът на Министерството на земеделието. Справката сочи, че в областния център на Пиринско почти всяка седмица има ръст на основните храни, които сервираме на трапезата. Цените тук са доста по-солени от градове като Бургас и Пловдив.

Например през изминалата седмица агнешката плешка в Благоевград се е продавала на 15 лв. за килограм на едро. Същият продукт в Бургас се е търгувал за 13.80 лв., а в Пловдив -за 13.20 лв. Подобна е ситуацията и при брашното, което в областния център се продава за 0.90 лв., с почти 15 стотинки по-евтина е цената в Бургас и Пловдив.

Олиото също е поскъпнало, при това само за една седмица. През последните дни то се продава за 2.74 лева за литър, а преди това се е търгувало с десетина стотинки по-евтино. В Стара Загора и Шумен, например, олиото върви за около 2.37 лева.

През периода 11 – 18 януари 2017 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за цялата страна бележи леко повишение. И ако в останалите градове този продукт се е търгувал средно между 1.20 и 1.50 лв за килограм, то в Благоевград цената е 1.68 лв. Подобна е картината и при яйцата - едно  яйце в Благоевград се продава за 20-21 стотинки, а в останалите градове от страната цената е между 17 и 19 стотинки.

В същото време Благоевград трайно се нарежда в дъното на класацията по среден доход на хората. От години градът и областта са на предпоследно място в изследванията на Националния статистически център по средна работна заплата, след нас е само Видин.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини