Глобиха група мотористи, навлезли в територията на НП Рила

Глобиха група мотористи, навлезли в територията на НП Рила

Мотористи вдигнаха на крак охраната на НП "Рила". Нарушителите са установени на 20 октомври в 15,33 часа, когато е приет сигнал за голяма група лица, движещи се с кросови мотори в района на м. Отовица, Парков участък – Дупница. Сигналът е подаден чрез националната система 112. Благодарение на сигналоподателя и навременната реакция от страна на служителите на парка част от нарушителите вече са установени.

Парковата дирекция взаимодейства с органите на МВР за установяване на нарушителите и предприемане на мерки за санкциониране на лицата. На всички установени нарушители се съставят актове и се издават наказателни постановления за налагане на административно наказание глоба или имуществена санкция. Съгласно Закона за защитените територии глобата е в размер от 500 до 5000 лв. за физическо лице.

В националните паркове е забранено движението, паркирането и престоят на моторни превозни средства, включително мотоциклети, АТВ и УТВ, без разрешително от дирекцията на парка, извън определените и обозначените за тази цел пътища. В парковете се насърчава предимно пешеходният туризъм, като е задължително всички посетители да се придържат към обозначените туристически маршрути, за да не се увреждат природните местообитания. 

От началото на 2024 г. едно от най-честите нарушения на територията на Национален парк „Рила“ е именно нерегламентираното движение на моторни превозни средства, в частност кросови мотори. Нарушителите се движат в големи групи, преминават с висока скорост по трудно достъпни терени и почти винаги отказват да спрат за проверка от служителите на парковата охрана и контрол. Преди последния инцидент от 20 октомври са установени и санкционирани други трима нарушители за нерегламентирано движение на кросови мотори в защитената територия.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Sweet Dream
    Па съм язе, Магнитски. Само да спомена че по балкана много ме обичат то не Разлог, Якоруда и Белица а за Белица съм бог разбрах от моя приятел Г-н Ревански защото там са най послушни от всички, бедна ви е фантазията какво ще сътворя,с пари всичко се решава, кат нямате пари къде сте тръгнали.Айде сполайте и лека. Също така не,да не забравяме КТБ и Булгартабак.Пари има за всички.
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини