B Гъpция откриха находища с над 740 000 тона злато и мед

Снимка: amna.gr
Снимка: amna.gr

Ръст в производството на златни, сребърни, цинкови и оловни концентрати от 520 000 тона годишно на 650 000 тона, съобщи компанията „Ellinikos Xrysos“ пред представители на гръцките медии, съобщава изданието Amna.gr.

Очаква се също така в края на 2025 г. компанията да започне търговска експлоатация на находището „Скурис“ със златни и медни концентрати.

Представителите на Ellinikos Xrysos съобщиха за плановете си по време на посещение и обиколка на мините и съоръженията на компанията, както и на Skouries, което през следващия период се предвижда да бъде „перлата в короната“ за компанията по отношение на минната ѝ дейност в региона.

Ръководителите на компанията изразиха оптимизъм, че вече са „на финалната права“ по отношение на Skouries. Вече са поети ангажименти за инвестиции в размер на 740 милиона евро от общо около 900 милиона евро, които ще бъдат отпуснати за разработването на находището. Основно там ще бъдат насочени като инвестиция над 80 милиона канадски долара, което е и размерът на финансирането, с което започна стратегическото партньорство на Eldorado Gold с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Много е важно да укрепим тези минни дейности и се радваме на участието на ЕБВР“, заяви Луу Смит, изпълнителен вицепрезидент по развитието на Eldorado Gold в Гърция.

В момента в Скурис работят хиляда души по договор, като през следващите шест-седем месеца броят им ще се увеличи, първоначално до 1300 души. Новият персонал ще бъде обучен от компанията, за да може мината да работи продуктивно. 

Експлоатацията на Skouries е изключително перспективна инвестиция за Hellenic Gold поради богатото съдържание на местната руда, освен на злато, и на мед, тъй като търсенето е голямо и се очаква да бъде още по-интензивно през следващите години. Най-вече защото медта е важна стратегическа суровина в прехода към зелен растеж, мрежи, цифрови и електрически уреди и батерии за възобновяеми енергийни източници и електрически превозни средства.

В същото време продължават проучванията в Мадем Лакос и Стратони за възможността да се открият нови рудни находища.

„Добивната дейност в нашата страна и в този регион съществува от древни времена и продължава тук и днес, като се използват най-модерните средства и най-добрите международни практики“, заяви Христос Баласкас, вицепрезидент по търговското развитие и външните отношения на „Елдорадо Голд“ и председател на „Елиникос Крисос“.

Стратос Захареас, заместник-ръководител на строителството на проекта Skouries, подчертава, че находището има доказани запаси от 740 000 тона мед и 3,6 милиона унции злато.

Годишният добив, започващ в края на 2025 г., в руда ще възлиза на 140 000 унции злато и 67 милиона паунда мед.

Проектът „Скурис“ е на етап 76% от строителството (и 52% след възобновяване на строителството). Инженерните работи са на 72%, а ангажиментите за разходи са на 83% до края на годината. Заводът за обогатяване вече е завършен, а строителството на останалите минни съоръжения напредва.

В повърхностния рудник в Скурис добивът ще достигне до дълбочина до двеста метра. Първите девет години ще се извършват едновременно с подземна експлоатация, която в края на двадесетте години ще достигне дълбочина до хиляда метра.

През първите девет години откритият и подземният добив ще се извършват заедно, а през останалите единадесет години ще продължи подземният добив, като същевременно ще се извърши пълна екологична рехабилитация на открития рудник.

Строителната площадка е разположена на площ от 2500 акра. Диаметърът на откритата мина Skouries е приблизително осемстотин метра.

„Ако беше някъде другаде, диаметърът на повърхностния рудник щеше да е поне три пъти по-голям. Но нашият избор е да оставим възможно най-малък повърхностен отпечатък, да запазим гората и затова ще изберем вертикална експлоатация“, заяви Христос Баласкас, вицепрезидент по търговското развитие и външните отношения на Eldorado Gold и председател на Hellenic Gold:

„Подземната експлоатация и ограничената намеса на повърхността е нашият избор, адаптиран към нуждите на местната общност и опазването на гората. Въпреки по-високите разходи, ние няма да продължим да засягаме повърхността. След първото десетилетие ще започнем да възстановяваме повърхностния изкоп, за да го интегрираме в екосистемата.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини