Колко е висок водопадът край парка за мечки над Белица

Колко е висок водопадът край парка за мечки над Белица

Експерти измериха височината на Станков водопад, който се намира над град Белица, в близост до Парка на танцуващите мечки. В посока на курорта Семково, по поречието на Станкова река, той се е скрил от погледа на туристите в смесена иглолистна гора, оградена с множество малинови храсти.

Водопадът е с две каскади, свързани с малък улей в скалите, едната около 3 метра и по-висок пад от 5 метра, от който водата достига до малко скътано вирче. Общата му височина възлиза на 8.4 метра.

Достъпът до водопада е по черен път около 2.5 км от Парка или от Семково, с преход от около 5 км, където се преминава в подножието на северните ски писти на курорта и се върви по полегат горски път. Непосредствено след Станкова беседка в дясно от пътя има кратка пътечка, която води до водния пад. Поради усойното място трябва да се внимава с мокрите камъни и листа, да се върви с повишена предпазливост. Последните метри до водопада са най-рискови и крият повече опасности.

Измерването е направено с лазерен далекомер SDWAY-600 с трикратни определения от три различни точки, в близост до водопада.

Височината на Станков водопад е определена от екип в състав: доц. Борислав Александров и инж. Радослав Николов.

Източник: geomedia.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини