Ще има ли примирие между Израел и Хизбула, САЩ и Франция призоваха за това

Снимка: BBC
Снимка: BBC

Франция и Съединените щати призоваха за незабавно спиране на огъня между „Хизбула” и Израел. Предложението е примирието да продължи три седмици, за да се даде шанс за преговори и разрешаване на конфликта по пътя на дипломацията.

Предложението беше огласено на извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН, след среща между френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Джо Байдън. То е подкрепено от редица държави, сред които Германия, Италия, Канада, Япония, Катар и Обединените арабски емирства, уточнява NOVA.

„Ливан се превръща в истински ад. Както казах на Общото събрание вчера, всички трябва да сме разтревожени от ескалацията. Ливан е на ръба. Пълномащабната война трябва да бъде избегната на всяка цена. Това би било катастрофално. Народът на Ливан,  този на Израел, както и хората по света, не могат да си позволят Ливан да се превърна във втора Газа”, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

За последните три дни при израелски удари в Ливан са загинали 600 души. Вчера израелските власти прехванаха балистична ракета над Тел Авив, а висш военен отново заговори за възможна сухопътна операция на ливанска територия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини