Евродепутат: Всеки чакащ камион по границата губи по 200 евро на ден

Евродепутат: Всеки чакащ камион по границата губи по 200 евро на ден

Всеки камион, чакащ на границата, губи по 200 евро на ден на своя собственик. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ-СДС/ЕНП Андрей Новаков, който взе участие в дискусия на тема: „Цената на оставането извън Шенгенското пространство — въздействието върху България и Румъния“. Форумът се провежда в София и е организиран от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).  

„Има един мит, който трябва да разбием – опашките по границите между България и Румъния не са български или румънски проблем. Когато застанеш на Дунав мост 2 при Видин, там ще видиш германски камион, пълен с гръцка стока, с полски шофьор, предназначена за италианския клиент. Това е връзка, от която зависи европейският единен пазар, това не е само български проблем“, посочи той. 

„Отговорите за Шенген няма да дойдат нито от Виена, нито от Будапеща, нито от Брюксел. Те ще дойдат най-вече от София и Букурещ. За жалост инерцията, която беше набрана през последните години, беше пропиляна. Вярвам, че имаше моменти, в които само конюнктурата в една или друга държава ни попречи. Вярвам, че ако излъчим много силен сигнал за единство на 27 октомври, има шанс нещо положително да се промени“, каза още Новаков. 

Той посочи, че решаването на политическите въпрос в България е „основният ключ“ страната ни да продължи напред към отпадането на граничния контрол и по суша. 

„Българският транспортен бранш генерира около 20 % от брутния вътрешен продукт на България. Ние сме изключително конкурентоспособни“, посочи Новаков. Той припомни, че продължава и борбата срещу „Пакет мобилност“, като предстои съдът да се произнесе срещу две от жалбите на България. 

Източник: БТА

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини