Откритата двуметрова статуя остава поне още седмица в големия канал на Хераклея Синтика

Снимка: Archaeologia Bulgarica
Снимка: Archaeologia Bulgarica

Втората двуметрова статуя, която вчера откриха археолозите в големия канал на античния град Хераклея Синтика, ще остане там поне още една седмица. Това разкри днес професор д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на екипа. Мраморната скулптура бе намерена в източната част на канала.

На практика новата статуя е намерена на място, което е срещу това, където бе открита първата, но са достатъчно близо една от друга. Работи се много внимателно, за да не се наруши целостта й. За съжаление мраморната скулптура е без глава, липсва и дясната китка.

„Това по никакъв начин не я прави с по-малка стойност от първата. Категорични сме, че двете статуи са скрити синхронно в големия канал на селището, втората е с лице към земята. Поне още седмица статуята ще остане в Хераклея Синтика“, каза още Вагалински.

Той и колегите му ще продължат с пълното разкриване на скулптурата, вече се водят разговори със специалисти по предстоящото безопасно изваждане на движимата културна ценност и нейното преместване в Исторически музей - Петрич, където е и първата голяма мраморна статуя.

За първата скулптура се смята, че е на известен в миналото властник, представен като бог Хермес. Тя се намира в музея на Петрич и е магнит за туристите. Шедьовърът на античното изкуство бе изправен в цял ръст в културната институция на 6 август. Хиляди посетители, сред които и стотици чужденци, вече са видели находката.

„Интересът наистина е огромен към този исторически паметник, открит от екипа на професор Людмил Вагалински в Хераклея Синтика. Вече мислим къде ще поставим и втората фигура, тя ще е някъде до първата, за да има още по-голям ефект върху посетителите“, заяви Иван Петров, директор на Исторически музей – Петрич.

Още докато не беше извадена от Клоака максима (Големия канал) на античния град, имаше предположения, че е на бог Хермес. След тежка операция по изваждането и преместването ѝ в музея в Петрич образът се разкри изцяло. Видя се, че е майсторска изработка от цял блок мрамор. Все още не е ясно кой е човекът, но археолозите са категорични, че това е много известен за времето си владетел, тъй като е изобразен като бог - не е случайно, че фигурата е висока 2,10 метра и тежи почти един тон.

Един от най-добрите реставратори - д-р Китан Китанов от Националния археологически институт с музей към БАН, ще започне работа по почистване на статуята, за да заздрави всички пукнатини и отчупвания по нея, за да не се влияе от атмосферните условия. Най-вероятно след приключването на реставрацията ще стане ясно кой е изобразеният владетел - лицето ще бъде почистено, а това ще разкрие почти сигурно и самоличността на обожествения владетел.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини