Три са версиите за катастрофата на учебно-тренировъчния самолет L-39 вчера

Три са версиите за катастрофата на учебно-тренировъчния самолет L-39 вчера

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда? Това са трите версии, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на "Граф Игнатиево", съобщи майор Христо Анчев- наблюдаващ прокурор от Военно окръжна прокуратора Пловдив.

Тази сутрин следствените действия в база "Граф Игнатиево" бяха подновени. Разследващият прокурор от военноокръжна прокуратора Пловдив майор Христо Анчев съобщи трите версии, по които се работи.

"Дали пилотска, т.е. човешка грешка или пък техническа, или пък някакви неправилно зададени команди от командния център. Разследването продължава. Ще се назначават експертизи, разпитват се свидетели", посочи майор Христо Анчев- поркурор от Военно окръжна поркуратура.

Втори оглед засега не се налага. Местопроизшествието така или иначе е запазено. То е във военно формирование. Няма какво да изчезне, допълни той.

По думите му причината не може да се изясни толкова бързо. Разследващите очакват данните от черната кутия да стеснят версиите за инцидента.

"Съдебно-медицинската експертиза, т.е. причината за смъртта на двамата летци, тя ще стане бързо. Но техническите няма. Казвам ви го от опит от другите авиопроизшествия, които сме давали до момента".

Законният срок за разследване е 2 месеца, който може да бъде продължаван, ако е необходимо.

Старши лейтенант Венцислав Дункин, който е един от двамата загинали пилоти при авиоинцидента в Граф Игнатиева, е трябвало да има сватба след броени дни. 

Той е родом от Разлог. Общината обяви Ден на траур в памет на загиналия пилот. Той е само на 28 години. Хората в града знаят, че само след седмица – на 21 септември, е трябвало да се състои неговото сватбено тържество. Той е щял да се ожени за своята любима – млада лекарка от Плевен, предаде bTV.

Двамата са живеели в Плевен. През последните 10 години старши лейтенант Венцислав Дункин живее именно там, защото е учил в Долна Митрополия. Сватбеното тържество е щяло да се проведе в родния град на пилота, заедно с близките му роднини и приятели. Той е боен пилот от 2015 година, инструктор и изключителна надежда на бойната ни авиация.

Група негови приятели и роднини вчера са тръгнали към Граф Игнатиево с първоначалната идея да станат свидетели на планираното за днес авиошоу. Лошата новина за съжаление ги застига някъде по пътя. Венцислав Дункин има и по-голям брат, който също е завършил Военновъздушната академия в Долна Митрополия и в момента е пилот на хеликоптер на „Гранична полиция“. Хората от Разлог наричат загиналия пилот героя на града, застигнат от нелепа съдба.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини