Антон Дончев: Зло е това, което разделя добрите хора!

Антон Дончев
Антон Дончев

Големият български писател Антон Дончев е роден на днешната дата през 1930 г. в Бургас. Авторът на вечния роман “Време разделно” започва да пише стихове още щом научава буквите, но едва на 25 години отпечатва първата си книга. Написва научнофантастична повест на 12 години и съвременен роман – за своя живот и за съучениците си, на 15 години. Завършва гимназия във Велико Търново и право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Когато романът “Сказание за времето на Самуила” излиза, той получава наградата за най-добър роман на годината на Съюза на българските писатели. През 1968 г. Ървинг Стоун номинира романа “Време разделно” за “Най-добър исторически роман, издаден в САЩ”.

По същото време Дончев пише както многобройни варианти на сценария “Началото” за основаването на Първото българско царство, така също и романа “Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес”. Сценарият, за който има подписан договор за филм с “Парамаунт”, се реализира като театрален сериал в Българска телевизия, а романът излиза до 1953 г. в четири тома и се продава в тираж около 890 000 екземпляра.

През 1958 г. на бял свят се появява романът “Странният рицар на свещената книга”. Той печели литературната награда “Балканика” за най-добър роман на народите на Балканите.

Антон Дончев е автор на сценариите на няколко игрални филма и на сценариите на телевизионни сериали, три от които международни. Той е работил като редактор и сценарист в киното и телевизията – в България и чужбина. Написал е книги за деца, стотици разкази, репортажи и статии, преведени на десетки езици. Давал е многобройни интервюта за печата у нас и в чужбина, както и за български и чужди телевизии. За творчеството му са публикувани няколко книги и са заснети два документални филма.

Антон Дончев е автор на сценариите на няколко игрални филма и на сценариите на телевизионни сериали, три от които международни. Той е работил като редактор и сценарист в киното и телевизията – в България и чужбина. Написал е книги за деца, стотици разкази, репортажи и статии, преведени на десетки езици.

Безспорно най-емблематичното му произведение е романът “Време разделно”, което създава през 1963 г. За почти петдесет години книгата има повече от 30 издания, в тираж от около 1 050 000 екземпляра, и е преведена на повече от 30 езика. Антон Дончев си отива от този свят на 20 октомври 2022 година.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини