АУБ строи за студентите си два нови блока с подземен паркинг и слънчеви панели

Снимка: АУБ, архив
Снимка: АУБ, архив

Американският университет в България (АУБ) дава старт на разширяването на общежитие „Скаптопара III“, част от университетския комплекс в Благоевград. Церемонията по първа копка ще се състои на 12-и септември от 12:30 часа и ще отбележи началото на нов етап в развитието на кампуса на АУБ. Първата копка ще бъде направена от президента на АУБ д-р Марги Енсайн и кмета на Благоевград Методи Байкушев.

Общежитието „Скаптопара III”, открито през 2010 г., наложи нов стандарт за студентско настаняване в региона, предоставяйки на студентите комфортни условия и модерни удобства. С изграждането на блокове „B” и „C” капацитетът ще бъде увеличен с допълнителни 310 места за настаняване на студенти. Това отговаря на амбициозната стратегия на АУБ за разрастване и изпълнява поетия ангажимент да предлага качественото образование, съчетано с отлични условия за живот на своите студенти от над 40 държави.

„Разширението на „Скаптопара III” е важна стъпка в развитието на нашия кампус и в предоставянето на още по-добри условия за живот и възможности за развитие на нашите студенти. АУБ продължава да се стреми към иновации и подобрения в инфраструктурата си, които да подкрепят развитието на нашата общност,“ заяви президентът на АУБ д-р Марги Енсайн.

След завършването на проекта през септември 2026 година новите крила ще предлагат същите удобства като блок „А” - климатизирани стаи, общи пространства, зали за срещи и кухни. В допълнение на тези удобства ще бъде изграден подземен гараж с капацитет за 41 автомобила, както и още 10 наземни паркоместа и три зарядни станции за електрически автомобили.

Новите блокове ще бъдат изградени в съответствие с най-високите стандарти за енергийна ефективност и ще бъдат сертифицирани по енергиен клас "А" - най-високият стандарт за ново строителство. Инсталираните на покрива слънчеви панели ще предоставят чиста енергия през по-голямата част от годината, допринасяйки за намаляване на въглеродния отпечатък на кампуса.

Докато строителството продължава, блок „А” на общежитието ще остане отворен и напълно функциониращ през учебните 2024-2025 и 2025-2026 г., осигурявайки на студентите комфортни условия за настаняване и обучение. Очаква се строежът да бъде завършен през есента на 2026 г., когато двата нови блока ще посрещнат и първите си обитатели.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини