Развитието на горската педагогика дискутират с колегите си експерти от ЮЗДП

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП
Горски педагози от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие участват в 18-ия Европейски конгрес по горска педагогика, който се провежда в базата на Учебно-опитно горско стопанство „Георги Ст. Аврамов“ – Юндола под мотото: „Европейските гори, засегнати от пожари, суша и бури – предизвикателство за Горската педагогика“.
 
В конгреса участват над 120 експерти от държави-членки на Европейския съюз, като от нашата страна е предвидено да се включат 70 горски педагози, на събитието присъства и директорът на ЮЗДП инж. Валентин Чамбов. Лектори от България и Европа ще представят опита и предизвикателствата в работата си с различните целеви и възрастови групи по темата на конгреса. Ще се проведат дискусии, обменят добри практики и предложения за нови методи и подходи за подобряване на дейността.
 
Дейностите по горска педагогика се развиват в Европа вече повече от 40 години. По инициатива на Австрия и Германия през 2007 г. е създадена Европейска мрежа на горските педагози. От следващата година започва провеждането на конгреси с участието на представители на европейските страни, работещи по методите на горската педагогика.
 
У нас дейността започна преди близо 15 години. Над 300 лесовъди, педагози от горския сектор, влязоха в стотици детски градини и училища в страната. Дадоха възможност на подрастващите да се запознаят с дейностите в нашите гори, с работата на лесовъдите, да се докоснат до част от многообразието на животинския и растителен свят и да знаят, как да опазват и да се грижат за природата.
 
Провеждането на 18-ия конгрес в България е признание към страната ни за напредъка и постиженията в тази област, както и за ежедневната и упорита работа на горските педагози.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини