УниКредит Булбанк отпуска многомилионния кредит на Община Благоевград

Снимка: istok
Снимка: istok

„УниКредит Булбанк" АД спечели обявения от Община Благоевград конкурс за избор на финансова или кредитна институция за предоставяне на дългосрочен заем в размер до 14,5 млн. лв. Това реши конкурсната комисия за оценка на офертите на трите банкови институции, подали документи за участие в конкурса. Протоколът е утвърден от кмета Методи Байкушев, с което банката е избрана за изпълнител на поръчката.

Предложените от банката условия за предоставяне на кредита са следните: годишен лихвен процент за главницата по кредита - 1,99 %, срок за погасяване 180 месеца, гратисен период за плащане по главница и срок за усвояване на средствата по дълга 24 месеца.  Лихвеният процент за главницата по кредита, предложен от другите две банки - „Общинска банка“ АД и „Търговска банка Д“ АД, е съответно 4% и 2,98%.

Заложените от Община Благоевград параметри в обявлението за провеждане на конкурс за избор на кредитна институция са годишен лихвен процент за главницата по кредита до 3% с включени в него всички банкови такси, срок за погасяване 15 години (180 месеца), гратисен период, в който не се заплаща главница - 24 месеца.

Вземането на кредита бе одобрено с решение на ОбС. Средствата от него ще бъдат използвани за възстановяване на неправомерно разходвани близо 8,2 млн. лв. от целевите средства на Община Благоевград, както и за съфинансиране на спечелени от Общината проекти по национални и европейски програми.

Предстои решението на комисията да бъде обявено на всички участници в процедурата, след което в 10-дневен срок Община Благоевград и „УниКредит Булбанк" АД ще подпишат договор за отпускане на средствата за дългосрочен дълг при условията в офертата на банката.

От направените в Общината разчети такъв кредит е във възможностите ѝ, като няма да натовари бюджета с по-голямата тежест спрямо месечните плащания за главници и лихви по кредитите, обслужвани към настоящия момент.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини