Експерт: Случаите на западнонилска треска у нас ще се увеличат

Снимка: istok
Снимка: istok

Очаква се ръст на случаите на западнонилската треска. Това заяви пред NOVA професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента официално са регистрирани три случая, в процес на регистрация е четвърти. „Очакваме да се повиши тази бройка. Статистиката на Европейския център за контрол на болестите сочи, че половината от случаите са съобщени от Гърция и след това не малка бройка от Италия. Общо 13 са страните, които са съобщили за случаи на западнонилска треска. Има в Румъния, Сърбия, Албания, Косово. Закономерно е да има случаи и у нас. Със сигурност има не малка скрита заболеваемост”, заяви проф. Христова.

По думите й се хващат под 1% от случаите. „Значи скритата заболеваемост е минимум 100 пъти повече”, каза проф. Христова. Официалната статистика сочела, че 13% е смъртността при западнонилска треска при тежките форми.

Преносители са комарите Culex, но заразеността  е много ниска и по правило се изкарва безсимптомно, обясни още проф. Христова.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини