8-вековна църква събра стотици миряни на храмов празник в село Ковачево

8-вековна църква събра стотици миряни на храмов празник в село Ковачево

Стотици хора уважиха храмовия празник на 8-вековната църква „Успение Богородично” в санданското село Ковачево. Той се отбеляза днес, 9 дни след Голяма Богородица. Тържествена света литургия отслужи отец Юлиян, който след това освети деветте казана с курбан, който се раздаде за здраве и благоденствия на миряните.

Проведе се и традиционният търг. Много от присъстващите се включиха в него, за да помогнат за поддържането на древния молитвен дом в селцето, в което днес живеят не повече от 30 души. Най-голямо бе наддаването за вкусните погачи, приготвени от местните баби, както и от жените, дошли да запалят свещ и да се помолят в старинния храм. На търга се разиграха и няколко бутилки с алкохол, като цените стигнаха над 100 лева за погача. Всички събрани средства ще се използват единствено и само за църковни дела. След това започна веселата част с много музика и кръшни танци.

„Стана истински празник, дойдоха много хора от различни населени места. Преди три години ремонтирахме покрива, спряхме течовете и влагата. А в навечерието на този празник почистихме и освежихме района, оправихме и пътя, за да се стига дотук с автомобили”, сподели кметът на съседното село Катунци – Красимир Кисов, който е сред главните инициатори на празника.

Църквата тук е построена още през 14-и век, по-късно е съборена, но е възстановена през 17-18 век. В днешния си вид е преустроена през 19-и век.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини