Миряните в община Банско почетоха Света Богородица и се помолиха за здраве и благоденствие

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Празникът Успение на Пресвета Богородица е един от най-важните в християнския календар и особено тачен в селищата в община Банско. През целия вчерашен ден не секваше върволицата от вярващи към църквите и параклисите.

В чест на празника на много места в общината бяха направени курбани, на които се събраха жители и гости, за да получат благословия и да се помолят за здраве и благополучие.

Курбанът в Банско беше в църквата „Успение Богородично“, която освен религиозен храм е и паметник на културата с национално значение. Курбан имаше и до църквата „Свети Георги“.

В Добринище празникът е на особена почит и там се прави един от най-големите богородични курбани в България. С дарения на християните от града бяха направени 26 казана храна, която бе раздадена за здраве.

Отец Галчев отслужи водосвет и благослови курбана за здраве в село Осеново. Той беше направен до параклиса „Успение на Пресвета Богородица“, построен на мястото на църквата в старото селище.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини