В Сарандевото кафене преди 130 г. банскалии решили да си построят читалище

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
За Народно читалище “Никола Вапцаров – 1894“ и за град Банско настоящата година минава под знака на 130-годишнината от създаването на културната институция. Читалището е учредено от будни банскалии с цел да подбуди културно-просветната дейност в града в периода след Освобождението на България, но Банско все още е под турска власт. Наречено е „Селска почивка“, а мястото, където се събира интелигенцията на Банско и взема решение за създаването му, е Сарандевото кафене.
 
В навечерието на един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, на къщата, в която се е помещавало първото читалище в Банско, бе открита паметна плоча за годишнината от създаването му.
 
Идеята за поставяне на паметния знак е на ръководителя на самодейната театрална група „Сарандевото кафене“ Александър Думанов. Тя е реализирана с подкрепата на настоятелството на културната институция и Община Банско, както и със съдействието на семейство Кадеви, които са собственици на сградата.
 
На събитието присъстваха самодейци, читалищни и музейни работници. Паметната плоча беше открита от председателя на настоятелството на НЧ “Никола Вапцаров – 1894“ Евгения Тренчева и секретаря на Общинска администрация Иван Докторов.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини