Методи Байкушев иска актуализация на бюджета - купуват автомобили за анаеробната инсталация, още 150 000 лв. за култура

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев иска актуализация на бюджета. Корекцията се налага в разходната част, за да се осигури финансиране и да се гарантира нормалното функциониране по „Управление на дейностите по отпадъците", на „Спортни бази за спорт за всички", за дейностите по „Чистота", Културния календар и в частта „Обредни домове и зали". Предложението включва увеличение с 2 322 000 лева, осигурени от отчисления от РИОСВ и одобрени от МОСВ, за закупуване на 4 специализирани сметосъбиращи автомобила за нуждите на новоизградената анаеробна инсталация. Автомобилите са били заложени в проекта за изграждането й, но не са закупени, а са задължително условие за заработването на инсталацията. Ако Общината не ги осигури, тя е застрашена от сериозни санкции.

Актуализация се налага и заради трансформиране в дългосрочен на поет през януари 2023 г. краткосрочен дълг от 3.5 млн. лв. за оборотни средства за изграждане на анаеробната инсталация. Дългът е отпуснат от фонд ФЛАГ,  а новият договорен след решение на ОбС от февруари т.г. от кмета Байкушев срок за погасяването му е 15 г.

Във връзка с актуализацията, касаеща частта „Спортни бази за спорт за всички" и присъдени в полза на фирмата изпълнител суми, се увеличава стойността на сградата  на плувния басейн в кв. „Еленово"  с  1 000 000 лева.

Необходимо е дофинсиране в размер на 685 557 лева за дейностите по „Чистота" заради ежегодните по-ниски постъпления от такса смет в сравнение със залаганите разходи в план-сметката за дейностите.

Актуализацията на Бюджета на БД „Обреден дом" с 50 000 лева е необходима поради повишената минимална работна заплата и невъзможността на този ресор да изплаща месечните възнаграждения на служителите си.

Според предложените промени средствата за организиране на културни мероприятия в община Благоевград стават 200 000 лева, т.е. със 150 000 лева повече от гласуваните в началото на годината. Изменението се предлага, тъй като поради тежкото финансово състояние на Общината началният бюджет за културен календар 2024 г. бе намален с над 700 000 лева спрямо предходната година, но първоначално отредените 50 000 лева са недостатъчни за провеждане на планираните културни и протоколни събития.

Предстои предложението да бъде разгледано на заседание на Общински съвет в края на месец август.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини