Трети гръцки пожар е на 150 метра от границата ни

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Трети пожар, който е на запад от първите две огнени стихии, бавно, но сигурно наближава границата ни. Днес около 70 огнеборци - пожарникари, горски и военни, ще трябва да положат доста усилия, за да спрат огъня, ако стигне до граничната бразда.

"Засега този трети пожар не е много интензивен, не е и на широк периметър, но ние сме длъжни да предприемем необходимите мерки, за да намалим до минимум щетите за българската гора, ако премине границата", заяви тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Ситуацията с другите два пожара в планина Славянка, единият от които гори на наша територия вече 23 дни, е спокойна. Двете огнени стихии са напълно локализирани, спрян е пътят им към вътрешността на страната ни. Няма никакъв риск за близките населени места - селата Петрово и Голешово.

Ще се направи нова просека заради третия пожар с багер и булдозер, за да не се разпространи у нас на голяма територия. Огнеборците ще продължат да гасят с пръскачки, тупалки и лопати отделни действащи огнища в периметъра на двата пожара, както и на тлеещи пънове.

Теренът е много пресечен, на места е със 70% наклон. Ако новото огнище не навлезе на наша територия, до няколко дни двата пожара ще бъдат напълно потушени.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини