Ново огнище на пожара премина границата с Гърция, спират го с просека

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Ново огнище проби вчера границата ни с Гърция, който е в района на планина Славянка. Това наложи бързата реакция на стотиците огнеборци, които са на терен. Огънят е бил върхов и силен. Веднага е създадена организация за направата на просека, която да не позволи на пламъците да тръгнат надолу към населените места - селата Голешово и Петрово. Към момента няма риск за двете селища. 

"Тази сутрин продължаваме да удължаваме просеката. Има над 100 души тук, очакваме отново помощ от въздуха от двата испански самолета. Целта ни е да не позволим възобновяването на огъня в двата пожара, които са на километър един от друг. Надяваме се и гръцките власти да започнат по-активни гасителни действия. Защото и трети пожар наближава границата ни, не се ли вземат мерки в южната ни съседка, то след 1-2 дни ще стигне до граничната бразда", каза тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци. На източния фронт на първия пожара, с който вече 22 дни се борят наши огнеборци край границата с Гърция, вече е напълно ограничен и там ситуацията е спокойна. Остава да се гасят само локални огнища в периметъра на огъня.

Теренът е много пресечен, на места е със 70% наклон. Гаси се с пръскачки, тупалки и лопати. Сред огнеборците са пожарникари, горски, военни, както и доброволци. Прави се всичко възможно, за да се ограничи напълно вторият пожар, а след това и да се потуши.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини