Втори пожар проби границата ни с Гърция, спират го спешно с направата на просека

Втори пожар проби границата ни с Гърция, спират го спешно с направата на просека

Втори пожар от Гърция навлезе в страната ни в района на планина Славянка. Той е на един километър от огнената стихия, с която вече над две седмици се борят нашите огнеборци. Засега няма опасност за населените места - селата Голешово и Петрово.

"Правим спешно голяма просека с булдозер, за да спрем втория пожар и да не допуснем спускането му надолу към село Петрово, а огънят да си остане в този периметър от около 1200 декара. Засега огънят е низов, но е активен. По същия начин сме гарантирали с просека, че източният фронт на пожара, който гори дни наред, няма да премине надолу към село Голешово. Хората вече изнемогват, на ръба на силите си са. Надяваме се и гръцките власти да започнат по-активно гасенето на двата пожара, те работят само с летателна техника, не ползват жива сила на терен", каза тази сутрин Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

130 са нашите огнеборци в района на двата пожара - пожарникари, горски и военни. Те ще получат помощ по въздух от два испански самолета, шведските самолети вече са си отишли. Военни хеликоптери също ще продължат да обливат двата пожара в планина Славянка. Прави се всичко възможно, за да се ограничат напълно пожарите, а след това и да се потушат. Помощта от въздуха е от огромно значение това да се случи.

Периметърът около предполагаемите минни полета е обезопасен. Има места, където пожарът е навлязъл у нас на 200 метра след граничната бразда с южната ни съседка. Горят предимно стари дънери, треви и храсти. Огнищата в периметъра на пожара се гасят с тупалки, лопати и пръскачки, защото няма как на място да достигнат противопожарни коли и специализирана техника. Теренът е пресечен и има голяма денивелация, на места е на практика недостъпен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини