С уникална церемония по Сена откриват Олимпийските игри в Париж

Снимка: lemonde.fr
Снимка: lemonde.fr

XXXIII Летни олимпийски игри в Париж ще бъдат официално открити с уникална по рода си церемония във френската столица в петък, 26 юли. За първи път в историята откриването няма да се проведе на стадион. Вместо това домакините за избрали традиционния парад на атлетите да се проведе по река Сена.

Очаква се около 7000 спортисти да преминат 6-километровия маршрут по реката на борда на 94 лодки. Прогнозите са, че между 300 000 и половин милион души ще гледат на живо церемонията край Сена. Освен това, парижката река ще бъде домакин на част от плувните състезания, като за целта организаторите положиха големи усилия в последните години, за да я изчистят до нива, годни за плуване.

Избраният маршрут започва при моста Аустерлиц и завършва край Айфеловата кула, където ще бъде запален олимпийският огън. Церемонията ще започне в 20:30 часа българско време и ще завърши малко след полунощ. По традиция гръцката делегация, водена от НБА звездата Янис Адетокумбо, първа ще бъде представена. Гърците ще бъдат последвани от отбора на бежанците, а домакините от Франция ще минат последни в парада на атлетите. Спортистите от Русия и Беларус, които получиха право да участват в Олимпиадата като неутрални атлети, няма да участват в церемонията.

Българската делегация включва 45 спортисти в 16 различни спорта, което е леко увеличения спрямо Олимпиадата в Токио преди три годни, когато имахме 42-ма спортисти в 14 спорта. Знаменосци на България ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. По традиция най-големите надежди на България за медали идват от художествената гимнастика, щангите, борбата и бокса.

Много от детайлите по церемонията се пазят в тайна, включително и кой ще запали олимпийския огън, като един от фаворитите е френската футболна легенда Зинедин Зидан. Мистерия има и около изпълнителите, като сред спряганите имена са световните звезди Лейди Гага и Селин Дион. „Искам да покажа Франция в цялото ѝ разнообразие“, споделя френският актьор и режисьор Томас Жоли, който е артистичен директор на церемонията. „Да демонстрирам нейното богатство и пъстрота, оформени от историята, която е повлияна от различни култури“, допълва той.

На церемонията ще присъстват около 120 високопоставени представители на страни от целия свят. Очаква се от българска страна там да бъде президентът Румен Радев. Гости на церемонията ще бъдат още президентът на БОК Стефка Костадинова, спортният министър Георги Глушков и президентът на Волейболната федерация Любо Ганев.

Париж предприе безпрецедентни мерки за сигурност заради откриващата церемония, като общо 45 000 полицаи ще осигуряват реда, включително такива от Великобритания, Испания и Катар. Вече повече от седмица центърът на града е напълно блокиран и преминаването е възможно единствено със специална акредитация във формата на QR код. Забранено е и преминаването на автомобили. Със специален статут на охрана са делегациите на Израел и Украйна.

В Париж ще участват 10 714 спортисти от 206 олимпийски комитета, като за първи път тяхната бройка е поравно разделена между мъже и жени. Те ще се борят за общо 329 комплекта медали в 32 спорта. Във френската столица дебют на олимпиада ще направи брейкденсингът. Освен в Париж, състезания ще се проведат в още 16 града, както и на остров Таити в Тихия океан, където ще бъдат битките в сърфинга.

Закриващата церемония на Олимпиадата ще се проведе на "Стад дьо Франс" в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028. 

Източник: БГНЕС

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини