Складове за фойерверки се взривиха край Елин Пелин, двама са тежко ранени, а други двама - в неизвестност

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Страшен тътен разтърси района на Елин Пелин снощи към 18:30 часа, взривиха се складове и цехове на предприятие за производство на фойерверки. Това вдигна накрак пожарникари, полицаи, медици, представители на властта, а местните хора изкараха една безсънна нощ. Наложи се евакуация на тези, които живеят в близост до мястото на инцидента. Много от хората спаха в колите си или на пейки в село Гара Елин Пелин, които бяха извън обособения от полицията периметър. Други отидоха при свои роднини и приятели в село Нови хан, София и околността. При инцидента тежко ранени са мъж и жена, те са настанени в клиниката "Пирогов" в столицата с изгаряния, лекарите се борят за живота им. Според МВр има още двама души, които са били в района на завода, но са в неизвестност. Единият от тях е 22-годишният син на собственика на предприятието.

Властите създадоха организация при необходимост хора, които няма къде нощуват, да се приемат и в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи. Заради взривовете в склада за фойерверки системата BG-ALERT изпрати няколко съобщения с предупреждение за опасност и призив за незабавна евакуация на хората.

На място пристигнаха премиерът Димитър Главчев и въгтрешният министър Калин Стоянов. Отломка от взривените складове прелетя над 600 метра и предизвика пожар в склад на голяма търговска верига. Взривовете продължиха през цялата нощ, като на моменти тътенът от тях бе много силен. Това наложи да се увеличи периметъра за безопасност на хората.  

Три джипа на „Военна полиция”, тип „пустинна котка”, влязоха в складовете. Военнослужещите със специализирана техника и водоноски помагаха през цялата нощ на хора в района. Все още само се гадае за причините, довели до този толкова сериозен инцидент. Предприятието е едно от най-добрите и само преди три месеца е извършена проверка там, която не е открила никакви нарушения.   

Вътрешното министерство обяви и частична евакуация на хората от Гара Елин Пелин, която е в близост до пожара. Към момента пожарът е локализиран, макар че се чуват остатъчни взривове. Един от складовете не се е взривил, стана ясно тази сутрин. Предстои оглед в изпепелените помещения на завода, комисия пък ще направи обод в близките населени места, за да се установи къде взривовете са нанесли щети Има данни за счупени прозорци, компрометирани тавани, напукани стени.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини