35 гнезда на лешояди има вече в страната ни, популацията на птиците още е критично ниска

Снимка: БДЗП
Снимка: БДЗП

Рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди бяха установени от Българското дружество за защита на птиците – БърдЛайф България (БДЗП) в нашата страна през тази година. Това е повратен момент за българската природозащита след като повече от 40 години видът у нас намалява с бързи темпове и е изправен пред прага на изчезването.

Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до числеността, регистрирана през далечната 2008 г. Увеличението е в резултат на сформирането на нови двойки в Източни Родопи и Североизточна България. Някои от новите двойки са заели територии, които бяха изоставени от вида повече от 20 години. Добри новини има и за района на Русенски Лом, където видът не е гнездил от  няколко години, но новосформирана двойка, която вече отглежда поколението си, дава нова надежда.

Тези резултати са исторически успех за поколения природозащитници и природолюбители, които са посветили значителна част от времето и живота си за опазването на този емблематичен вид. Те са успех и за всички местни хора, живеещи в районите, където египетският лешояд трайно намалява в продължение на десетилетия.  Местните жители по тези места с тъга си спомняха за годините, в които бяха свикнали да го наблюдават край всяко село, затова днес охотно подкрепят неговото опазване.

След повече от две десетилетия интензивни проучвания и прилагане на редица мерки за опазване първо на национално, а по-късно и на международно ниво, първите подобрения в състоянието на египетския лешояд у нас бяха регистрирани през последните пет години, в които се забеляза стабилизиране на популацията.

Усилията на стотици експерти, доброволци и местни сътрудници по целия миграционен път на египетския лешояд сега се увенчават с успех и показват, че БДЗП е на прав път и спасяването на един изчезващ вид е възможно въпреки всички предизвикателства и заплахи, действащи на огромна територия.

Независимо от добрите новини обаче популацията на вида е все още с критично ниска численост и ще продължи работата на природозащитниците и многобройните им партньори за съхраняването на египетския лешояд за бъдещите поколения.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини