Заради нови общински проекти депутатите приеха актуализация на бюджета на първо четене

Снимка: istok
Снимка: istok

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините.

С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, докато общата прогнозна стойност от началото на януари до края на декември 2026 г. се увеличава с над 308 милиона лева.

Промените се предлагат по искане на кметовете на 100 общини. Досега направените предложения за финансиране на проекти по инвестиционната програма за общините се увеличават с 271 проекта - от 2258 утвърдени по приложение 3 към закона проектите стават 2529.

С актуализацията прогнозният размер на проектите за целия период до 31 декември 2026 година става 6 милиарда 226 милиона лева, от които над 4,5 милиарда са за тази година. От тях близо 748 милиона лева са средства по проекти на Европейския съюз.

Актуализацията беше подкрепена единодушно от парламентарните групи, които приветстваха новия подход за финансиране на общините.

Финансовият министър Людмила Петкова увери, че ще бъдат обсъдени и проекти, които не са подадени в срок до 30 юни, съобщи NOVA.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини