73 проекта чака за финансиране Община Благоевград, ще успее ли държавата да осигури парите

Снимка: ВиК ЕООД
Снимка: ВиК ЕООД

Фонд за финансирането на приоритетни регионални проекти по утвърден механизъм с бюджет 1 млрд. лв. Това беше предложението на Асен Василев от есента на миналата година, когато той все още беше финансов министър и търсеше подкрепа за Бюджет 2024 от коалиционните си партньори от ГЕРБ и ДПС. „Миниреволюция“ пък го нарече неговият колега начело на МРРБ Андрей Цеков.

И може би така им е изглеждало, тъй като дотогава финансирането на капиталовите инвестиции на общините се осъществяваше масово чрез постановления на Министерски съвет. Но пък парите не бяха заложени конкретно по бюджетите на съответните общини или на МРРБ, а в Централния бюджет – тази митична „черна дупка“, от която всяко правителство черпи ресурс по не толкова прозрачен начин. В крайна сметка този подход позволи общинската капиталова програма да нарасне няколко пъти спрямо онзи първоначално планиран 1 млрд. лв., пише Economic.bg.

Първият подробен списък с общински проекти беше създаден от Василев веднага след местните избори през 2023 г., по настояване на ДПС. Това беше поставено като условие от Движението, за да бъде запазена коалицията, наред с други искания от ГЕРБ, на които ПП-ДБ се съгласиха, за да спасят властта си.

Местната власт бързо трябваше да изпрати до Министерството на финансите подробности за своите проекти, а сред най-активните очаквано бяха кметовете на ДПС. Тогава някои малки общини, контролирани от ДПС, с около 10 000 души население поискаха толкова средства, колкото и кметовете на някои областни градове.

И докато държавният бюджет влезе в Народното събрание за разглеждане, списъкът набъбна до 764 проекта, които вече имаха нужда от 2.6 млрд. лв.

Между двете четения пък списъкът се удвои до 1627 проекта, а нужното финансиране стана 4 млрд. лв. за 2024 г. Освен това коалиционните партньори от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ решиха да удължат програмата – до 2026 г. – като общите нужни средства вече бяха 4.9 млрд. лв.

Съществен момент от дискусиите в парламента бе и възможността списъкът да се актуализира и след приемането му – за да могат неподготвените за задачата кметове да реагират. Идеята бе това да се случи веднъж – до 1 март, но след това бе взето решение актуализациите да са три – след всяко от първите три тримесечия на годината.

Така след първата актуализация през април списъкът продължи да расте заедно с нужното държавно финансиране – до 4.5 млрд. лв. за 2024 г. и общо 5.9 млрд. лв. за целия 3-годишен период.

Сега в ход е и втората актуализация, която отново добавя проекти, а нужното финансиране расте. Броят им достига 2529, за които за тази година трябва да бъдат осигурени 4.6 млрд. лв., а общо за 3-годишния период – 6.2 млрд. лв.

Трансформацията на инвестиционната програма от нейния замисъл до втората ѝ актуализация изглежда огромна от финансова гледна точка – от 1 млрд. лв. на 6.2 млрд. лв. Заявките на общините са все по-амбициозни, а детайлен преглед на актуализирания списък вече показва, че общините не просто искат финансиране за важни за тях проекти, а са калкулирали идеите си така, че да получат максималното финансиране, което им се полага според условията на програмата.

Но въпреки амбициозните цели готовността не е задоволителна. Към края на юни от въпросните 4.5 млрд. лв. са предоставени едва 62 млн. лв. аванси и 70 млн. лв. за междинни плащания. Детайлните данни на МРРБ показват, че най-активни са Пазарджик, Лом, Кнежа, русенското Иваново, Благоевград, Кресна, морските Царево, Аврен и Бяла, Козлодуй, видинското Димово, врачанското Оряхово, габровското Дряново, Джебел, Момчилград, монтанското Георги Дамяново, Силистра, софийските Ботевград, Годеч, Ихтиман и Костинброд, Павел баня, Раднево, Любимец, Тополовград.

Договарят се бързо, но се изпълняват бавно. Проектната готовност от страна на общините не е висока, ще е предизвикателство как да се продължи адекватно програмата“, коментира в регионалната комисия в петък Андрей Цеков.

А въпреки все по-набъбващата сума за инвестиционната програма, според финансовото министерство пари има. В бюджета е заложено тя да бъде финансирана от централния бюджет, но както винаги потърпевш, ако се наложи въобще, ще бъде държавната капиталова програма – онзи вечен буфер, който покрива провалите на българските финансови министри.

За капиталови проекти са предвидени 10 млрд. лв. и в случай на необходимост ще се предоставят средства на МРРБ“, посочи финансовият министър Людмила Петкова.

Увеличаващите се проекти, които трябва да се изпълнят в изключително кратък срок, предвещават истинско строително цунами, но в случай че проектите наистина започнат да се изпълняват. За проблема съобщи регионалното министерство още през март – преди актуализациите. Притесненията бяха на кметовете, които още тогава посочиха, че заради амбициозната инвестиционна програма е много вероятно да се стигне до недостиг на капацитет от страна на строителните фирми. Някои кметове дори казаха, че за някои от вече обявените обществени поръчки се явява само един кандидат за изпълнение. Другият проблем с програмата е липсата на сито. Първоначалната идея бе за инвестиции в приоритетни улици и ВиК, но впоследствие тя обхвана всички идеи на кметовете. Така в списъка място намират и изграждането на музей на Георги Парцалев в Левски, парк в Ловеч, плувен комплекс в Челопеч и спортни зали в над 20 общини.

Филтър на предложените от местната власт проекти няма, стига само те да не надвишават общия лимит за средствата за съответната категория община, както и да притежават „пълна документална готовност“.

Ето проектите на Община Благоевград, за които тя чака финансиране от инвестиционната програма на държавата:

 

Проект за пешеходен мост над р. Бистрица, м/у парк "Даме Груев" и алея при Американски общежития

Проект за основен ремонт на подлези по ул. "Иван Михайлов"

Изграждане на пристройка към централна сграда за 2 бр. работни места, ДГ №12 "Алени макове"

Проект за основен ремонт и въвеждане на мерки за ЕЕ на сграда с ид. 04279.613.106.1 ("Физиотерапия")

Проект за реконструкция на път KNL1084 - /III-107/ Кочериново - Бараково - граница община (Кочериново-Благоевград) - Благоевград /BLG2061/

Проект за реконструкция на ул. "Броди", жк Струмско

Проект за реконструкция на общински път BLG2060 - /I-1/ - Дупница - Благоевград - Рилци - /KNL1084/

Проект за реконструкция на бул. "Васил Левски" (от кръстовище с ул. "Крушево" до кръстовище с бул. "Св. Д. Солунски")

Проект за изграждане на сграда за предоставяне на социални услуги съгласно Националната карта на социалните услуги в Република България - ид.04279.629.129, ул. "Юрий Гагарин", жк Струмско

Проект за реконструкция на парк "Ален мак", Благоевград

Проект за изграждане на ул. "Перелик" от о.т.45 до о.т.48, включително корекция на Еленовско дере 

Проект за реконструкция на кръстовище м/у ул. "Симеон Радев" и ул. "Борис Ангелушев"

Изграждане на авариен изход на ДГ "Първи юни"

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 114, Благоевград

Проект за обходен маршрут за сметоизвозването и тежки товарни автомобили през с. Бело поле

Проект за изграждане на път от м. "Стара гара" до с. Бело поле

Проект за реконструкция на бул. "Св. Св. Кирил и Методий"

Проект за реконструкция на междублоково пространство, жк Струмско, м/у ул. "Броди" и ул. "Яне Сандански"

Проект за изграждане на улица от о.т.12 до о.т.253 (ул. "Вардар") (проектиране)

Проект за изграждане на ул. "Св. Иван Рилски", с. Рилци

Проект за реконструкция на път BLG1071 - /I-1 - Благоевград - Симитли/ - граница община (Благоевград - Симитли) - Симитли - Черниче - /I-1/

Проект за реконструкция на парк "Еленово" (бивш стадион)

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 117, Благоевград

Проект за изграждане на парк "Ловен дом", "Ботаническа градина" и р-на на Зоопарк - Благоевград

Проект за реконструкция на пешеходна зона на ЦГЧ

Проект за реконструкция на парк "Бачиново"

Проект за изграждане на социални жилища, паркинг и парк - ид.04279.629.129, ул. "Юрий Гагарин", жк Струмско

Проект за изграждане на подземен паркинг на пл. "Македония"

Проект за изграждане на подземен паркинг м/у сградите на Районен и Административен съд

Реконструкция на спортна площадка в жк Струмско, Благоевград

Проект за изграждане на многоетажен паркинг ("Кончето") (проектиране)

Проект за основен ремонт и въвеждане на мерки за ЕЕ на сграда с ид. 04279.612.98.2 (Регионална библиотека, зала "Пейо Яворов" и др.)

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 175, Благоевград

Благоустрояване на ул. "Юрий Гагарин"

Проект за реконструкция на ул. "Александър Стамболийски"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Родолюбие"

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 134, Благоевград

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Арсени Костенцев" - Етап III.

Проект за реконструкция на общински път BLG2061 - /I-1/ - Благоевград - Бистрица - лет. "Бодрост" - м. "Картала", вкл. до м. "Септемврийче"

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 116, Благоевград

Реконструкция на комбинирана спортна площадка в с. Изгрев

Основен ремонт на покрив на сграда с ид. 04279.52.26.1 (Доброволно формирование "Георги Измирлиев - Македончето")

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Иларион Макариополски"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Данаил Крапчев"

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Арсени Костенцев" - Етап IV.

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Захари Стоянов"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Костур"

Благоустрояване на ул. "Витоша"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Сава Михайлов"

Реконструкция на парк "Еленово-1", Благоевград

Благоустрояване на ул. "Зеленка"

Реконструкция и благоустрояване на междублоково пространство в кв. 133, Благоевград

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Преспа"

Благоустрояване на Гробищен парк "Нови гробища"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Антим I."

Благоустрояване на ул. "Кресна"

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Арсени Костенцев" - Етап II.

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Стефан Стамболов"

Реконструкция на ВиК мрежи за минерална вода по ул.“Костур“, ул. “Христо Чернопеев“, ул. “Катина и Никола Хайдукови“

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Сотир Атанасов"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Свети Наум"

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Иван Вазов"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Катина и Никола Хайдукови"

Изграждане на ул. "Здраве", IV. м.р.

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Христо Чернопеев"

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Аргир Манасиев"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Христо Смирненски"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Гьорче Петров"

Реконструкция на ВиК мрежи и благоустрояване на ул. "Димитър Йосифов"

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Арсени Костенцев" - Етап I.

Ремонт и реконструкция на ВиК на ул. "Свети Иван Рилски"

Източник: Economic.bg

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини