Над 20 огнеборци и горски са накрак в планина Славянка заради пожара в Гърция

Над 20 огнеборци и горски са накрак в планина Славянка заради пожара в Гърция

Горският пожар, който бушува вече няколко дни в Гърция, продължава да е опасно близо до границата в района на планина Славянка. Тази сутрин още в 04:30 часа са на терен над 20 души, сред които 8 огнеборци.

"Източният фронт на горския пожар е на 200-300 метра от браздата. Вчера се наложи огнеборци и горски служители да потушават пламъците. Сега отново може да се наложи тяхната намеса. Тук горят само треви и храсти и ни трябва жива сила , за да гасим. Затова и хората са повече. Много по-опасен е западният фронт на огнената стихия в Гърция, която е обхванала големи масиви иглолистни гори. Към момента обаче няма приближаване на огъня от този фронт към граничната бразда, гръцките колеги го удържат, огънят е на 1-1,5 км от границата“, каза преди минути инженер Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Гръцките екипи се борят само от въздуха с пламъците, тъй като в района има останали мини от войните. В опитите за потушаването на огъня  по южните склонове на планина Славянка в южната ни съседка са включени 2 хеликоптера и 2 самолета. Нашите огнеборци от Сандански и Гоце Делчев и горски служители от ДГС - Катунци пък правят просеки, чистят и растителност със специализирана горска техника. Засега няма нужда от доброволци, теренът е труднодостъпен, с големи наклони е.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини