Храмов празник води десетки миряни в родното село на Яне Сандански

Снимка: Община Кресна
Снимка: Община Кресна

Църквата "Св. Пророк Илия" в кресненското село Влахи ще отбележи своя храмов празник на 20 юли /събота/. Началото на богослужението е в 08:00 часа, а водосветът и благославянето празничната трапеза ще са в 11:00 часа. Храмът е паметник на културата, построен е в далечната 1844 година. След 1878 година е опожарен от турците. През 1910 година местни хора събарят изгорялата църква и издигат нов храм, който обаче е изпепелен от башибозук само две години по-късно - през 1912 година. Поредното възстановяване на светата обител е през 1925 година.

Десетки гости ще посрещне родното село на войводата Яне Сандански в подножието на Пирин планина. В населеното място днес живеят малцина, но за празника ще дойдат много гости не само от община Кресна, но и от други общини.

Една от причините за наплива на хора е и пътят от град Кресна до село Влахи, който бе напълно ремонтиран - положен е нов асфалт, направени са отводнителни шахти, водостоци, канавки, разширено е шосето на определени места. Целта на местната власт е да превърне селото в туристически обект със сериозно регионално значение. Уникалното съчетание на богата история и традиции, религиозни храмове, частично съхранена възрожденска архитектура, природни феномени и отглежданите тук автохтонни породи животни са отлична предпоставка за развитие на туризма. Селището е отправна точка за десетки интересни и вълнуващи маршрути в Пирин планина, то и в момента привлича вниманието на нашенци и чужденци. Малцината местни хора вярват, че с новото шосе Влахи ще намери своето място на туристическата карта на България.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини