Хеликоптерът за спешна помощ кацна в Пирин, но не по спешност, а за среща със спасители и кмета на Банско

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
Първият хеликоптер за спешна помощ в България кацна днес в Пирин планина, но не заради спешен случай с пострадал турист. Екипажът на летателната машина се срещна с кмета на община Банско Стойчо Баненски, с хора от неговия екип и с планински спасители.
 
Макар и засега само с една машина планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздух. Спасителите ще могат по-бързо да стигат до пострадалите в планината и повече туристи ще имат шанса да получат помощ в така наречения „златен час“ - непосредствено след претърпяното произшествие.
 
"Впечатлен съм от подготовката и мотивацията на пилотите Огнян Янков и Юлиан Богоев и медиците – д-р Вера Иванова и медицинската сестра Поля Маркова. Вярвам, че техният професионализъм, в съчетание с подготовката и опита на планинските спасители от отрядите на Планинската спасителна служба в Банско, Добринище и Разлог, ще помогнат на претърпелите инциденти в планината за спасяване на живота им и минимизиране на последиците от травмите", заяви кметът на Банско.
 
Благодарение на въздушната линейка ще бъде намален също рискът за живота и здравето на самите спасители. Апелът към всички туристи и любители на планината е да спазват стриктно препоръките на Планинската спасителна служба за поведение сред природата, за да могат да се насладят пълноценно на красотата на Пирин и да запазят само хубави спомени от планинските си преходи.
 
 
 
 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини