Обвиниха двама лекари в Пловдив, източили 13 000 лв. от НЗОК

Снимка: istok
Снимка: istok

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години (и двамата практикуващи лекари) за извършена от тях документна измама. В съучастие - първият като извършител, а вторият като помагач, съзнателно са дали възможност на един от тях – Н.П., да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чужди имущество – пари – сумата от 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия - престъпление по чл.212, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П. - престъпление по чл. 293 ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Установено е, че за 6-месечен срок - за периода от 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г.,  над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението по чл.212, ал.1 НК законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за престъплението по чл.293, ал.1 НК - наказание лишаване от свобода до 1 година или пробация. Действията по разследването продължават.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини