Липсата на лекари спъва откриването на Спешен център в Белица

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Липсата на медицински кадри е основният проблем за откриването на Спешен център в Белица. Това разкри областният лидер на ГЕРБ и народен представител Даниела Савеклиева. тя и други депутати многократно са поставяли въпроса пред здравния министър в оставка Петър Москов за откриването на филиал на Спешен център в планинската община.

В общината има 12 населени места - градът и 11 села, много от селищата са високо в планината и линейките от съседните общини Якоруда и Разлог се бавят много, за да стигнат до населените места и да се окаже медицинска помощ на нуждаещите се. Понякога това може да се окаже фатално.

„Министър Москов обеща да отпусне линейка, Белица ще бъде включена и в списъка с изграждането на нови и модерни филиали на ЦСМП. Общината е готова на първо време да осигури подходящо помещение за персонала, но проблем е намирането на квалифицирани кадри – лекари, фелдшери и медицински сестри”, каза още Даниела Савеклиева.

Създаването на подобна структура продължава да е приоритет и на местната власт. Общината кандидатства с проект по трансгранично сътрудничество с Гърция. Целта е да се усвоят европейски средства, с които да се закупи линейка и да се ремонтират кабинетите на личните лекари във всички населени места. 

Жителите на общината от години настояват за откриването на филиал на ЦСМП. Те отдавна алармират за проблема, но засега резултат няма. Беличани продължават да чакат линейки от съседните общини Якоруда и Разлог. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини