Георги Икономов: Още преди 8 г. поисках общините да монтират камери по пътищата, дано сега приемат тези промени

Георги Икономов
Георги Икономов

Проект за промени в Закона за движение по пътищата, предложен от група депутати от ГЕРБ, предвижда общините да слагат видеокамери по пътищата, които да заснемат нарушенията на водачите, ще записват датата, точния час и регистрационния номер на автомобилите. Основната идея е да се увеличат правомощията на местната власт по контрола за пътна безопасност, като на общините се дадат много от правомощията на Пътна полиция. Предвижда се общините да прибират 70% от постъпилите глоби за нарушенията, хванати от общинските камери.

Подобно предложение още преди 8 години имаше тогавашният кмет на община Банско Георги Икономов. Поводът за неговата инициатива бе трагичен инцидент в града на 8 март 2016 година, когато млада жена бе премазана и убита от лек автомобил.

„Тогава бях в парламента, с мен бе и кметът на Велико Търново Данаил Панов. Предложих в най-кратки срокове да се направят законови промени, които да дадат възможност на общините да закупуват и монтират камери за скорост на общинските пътища в населените места. Целта бе да се намалят инцидентите на пътя с една по-гъвкава нормативна база, която да стимулира общините да финансират закупуването на техниката, а МВР да упражнява контрола“, заяви днес за Илинден Прес бившият управник на Банско.    

Георги Икономов е категоричен, че една от най-важните задачи на местната и централната власт е да осигурят безопасността и на водачите на МПС, и на техните спътници, и на пешеходците. Защото камерите по общинските пътища ще респектират водачите и по този начин ще се осъществи превенция и ще се ограничат пътните инциденти.

„Време е да се приемат тези промени, за които настоявах още преди 8 години. Нормално е общините да получават част от събраните глоби от нарушителите, защото те ще инвестират в техника. А тези пари е добре да се инвестират за подобряване на пътищата в съответната община“, коментира Георги Икономов. По този начин ефектът ще е двоен – хем ще се ограничат нарушенията на пътя, хем ще има допълнителен финансов ресурс за ремонт на пътища, категоричен е той.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини