Църква от 19-и век събра десетки миряни на храмов празник в село Мечкул

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Десетки гости дойдоха вчера в село Мечкул, за да почетат паметта на светите равноапостоли Петър и Павел и храмовия празник на църквата „Св. св. Петър и Павел“.

Храмът е един от най-старите в община Симитли, изграден е през 1892 година. 132-годишният молитвен дом привлича погледа на всеки. Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев през 1898-1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

Божият дом събра в събота потомци, жители и гости на селото, които запалиха свещ за здраве и благоденствие.

Празникът на църквата „Св. св. Петър и Павел“ в Мечкул почетоха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, неговата съпруга д-р Мария Апостолова, депутатът Стефан Апостолов, кметският наместник на село мечкул Цветанка Илчова, председателят на ОбС Вилимир Александров, зам.-кметът на община Симитли Елеонора Гаврилова и кметове на съседни села.

Отец Яне отслужи водосвет, след което благослови курбана, който бе раздаден на присъстващите.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини