Стратегия на експерти - зоопаркът в Благоевград се разширява и става Гора на мечките и вълците

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград
Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка и превръщането му в „Гора на мечките и вълците“.
Това съобщи на встъпителна пресконференция по изпълнявания проект „Техническа помощ за инвестиции в зоологическата градина в Благоевград“ секретарят Десислава Витанова-Кехайова. Това е един от представените преди месец два варианта за бъдещето на зоологическата градина, разработени от експертен екип, който предвижда създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове. Първият предвиждаше обединяването на зоопарка с част от ботаническата градина, а вторият - да бъде разработена стратегия за обновяване на зоопарка на съществуващата в момента територия.
 
Избраният вариант за развитие на зоопарка предвижда приобщаване на част от ботаническата градина към него и създаване на „Гора на мечките и вълците“, т.е. обособяване на местообитание за мечки, местообитание за вълци с възможности за изтегляне на вълците в отделна територия, където достъпът на мечки е невъзможен. В период на неактивност на животните достъпът на вълците до бърлоги и леговища също ще се ограничава. В стратегията ще бъде заложено цялостно осъвременяване на облика на зоопарка, изграждане на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери.
 
Между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки върху площ от 2000 кв. м, ще бъде изграден леснодостъпен модерен ветеринарно-медицински блок, в който ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните. На мястото на клетките за зайци и пилета ще се разположи многофункционална сграда с експозиционни зали, в които любителите на животните ще могат да се докоснат до необятния свят на насекомите, таралежите и други малки видове. В сградата ще има и Образователен център със зали, демонстрационна площадка, лаборатория и директен достъп на посетителите до животни, което дава възможност за провеждане на зелено училище.
 
Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще предоставя допълнителна информация за животните. С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, се очаква повишаване на туристическия поток и на годишните приходи.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини