Магията на родните носии вдъхнови стотици зрители в село Елешница

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Ревю-спектакълът „Непреходна вечност“ в разложкото село Елешница разкри магията и красотата на народните носии и родния фолклор. Атрактивното събитие, организирано от Народно читалище "Западнородопски лъч - 1906" и кметството, се проведе под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Община Разлог.
 
Стотиците зрители не останаха безразлични и аплодираха българската красота, превзела сцената. Като на кино оживяха автентични носии от всички краища на България, богато везани, с пищни украси, но и стилни еднопрестилчени и двупрестилчени носии. Оживя красотата на българката и мъжествеността на българина. Оживя непреходна красота, създадена преди стотици години, но жива, закодирана в сърцето на България. Елешница се слави с ценителите на автентичните български носии и какво по-хубаво събитие от това – да се даде сцена на техните „произведения“, но и сцена на колекционери от цялата страна.
 
„Да знаеш, майчо, да знаеш...“ – красивият глас на Нели Андреева и хор „Нуша“ завладя площада, а манекените стъпваха гордо на обичаната родорска песен. И гайдата на Радослав Петаков тъжно „занарежда“, а танцовите състави „Илиопол“ и центърът за танци „Влахов“ разиграха сцената. Бурно аплодирани бяха изпълненията на вокален ансамбъл „Езерец“ и мъжката фолклорна група „Пирински гриваци“. Водещата - журналистката на БНТ Десислава Малинова, потопи в атмосферата зрители и участници, превърна събитието в урок по обич към традицията.
 
Над 60 носии от края на 19 и началото на 20 век бяха показани в завладяваща феерия от музика, танц и светлина. Фойерверки и заря ознаменуваха края на спектакъла на автентичната българска носия от всички краища на България. И хоро се ширна на площада с красотата, майсторството и естетиката на българската носия, пребъдваща във времето.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини