Жители и гости на Банско се поклониха пред духовния подвиг на Паисий Хилендарски

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Жители и гости на град Банско почетоха днес делото и паметта на родоначалника на българското Възраждане - свети Паисий Хилендарски, по повод 302 години от рождението на великия банскалия.

След литургията във вековната църква „Света Троица" десетки признателни възрастни и деа се насочиха към паметника на отец Паисий, за да сведат глава пред духовното наследството на една от най-значимите фигури в българската история и култура.

Пред паметния знак бяха поднесени цветя от кмета на община Банско Стойчо Баненски, председателя на Общинския съвет Димитър Русков, децата от Начално училище "Св. Паисий Хилендарски", свещеници, ученици и граждани.

В топлия летен ден се събраха множество жители и гости на Банско да засвидетелстват, че делото на първия будител е живо и ние, българите, помним неговия завет да се гордеем със своя род и с миналото си.

Честването на годишнината от рождението на свети Паисий Хилендарски и православния празник на негово име беше поредното доказателство за неугасващата почит към този забележителен българин и за значимостта на неговото дело в нашата история.

                                         Банско за Паисий-24

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини