Деца научиха основите на вярата във възкресеното училище на село Лешница

Деца научиха основите на вярата във възкресеното училище на село Лешница

Учебната година по вероучение във възкресеното училище на санданското село Лешница приключи успешно. Десетки деца научиха основите на християнската вяра. "Разбирането на това, което се изучаваше, беше на първо място. Ще се срещнем с учениците отново през есента за началото на новата учебна година", сподели отец Димитър Илчев, който бе инициаторът в затвореното преди години школо отново да се учи и да се чува детски смях.

Сградата бе ремонтирана, тъй като тънеше в разруха и навръх 100-годишнината на училището през миналата година отвори врати за учениците по вероучение. 
"Направих това, което всеки християнин би направил - едно добро дело. Радвам се, че моята мисия намери много последователи, които ме подкрепиха и с общи усилия се справихме с това огромно предизвикателство", каза още отец Димитър.
 
Старото училище сега е действащо Неделно православно училище "Свети свети Кирил и Методий" към храм "Света Марина" в село Лешница.

В сградата се помещава не само школото, но и музейна сбирка, която разказва за миналото на населеното място. Дори печката, която някога топлела премръзналите ръце на децата, е възстановена и е на мястото си в класната стая. Реставриран е и шкафът, който съхранявал карти, книги и пособия, той отново пази архива на школото. Подредени са и снимки на всички учители и свещеници в Лешница.

Всяка неделя през учебната година деца от втори до осми клас усвояваха православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания.

                                                    Лешница-храм

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини