Общините Гърмен и Гоце Делчев с нов проект за детска кухня

Снимка: Община Симитли, архив
Снимка: Община Симитли, архив
Община Гърмен с нов проект „Детска кухня в община Гърмен“. Целта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, допълнено със специфична съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността. За децата от целевите групи ще бъдат осигурявани ваучери, срещу които те ще получават храна за обяд, включваща супа, основно ястие и десерт.
 
Осигуряването на храна от детските кухни е безвъзмездно за децата от целевите групи:
1. семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си, в т.ч. и за деца с увреждания;
2. самотни родители (осиновители) с ниски доходи;
3. приемни семейства и семейства на роднини или близки, при които има настанени деца.
4. деца, които не са записани и не посещават детска градина.
 
Основната функция на детската кухня е да приготвя на децата разнообразна храна, отговаряща по качествен състав и технологична обработка на възрастовите особености на детския организъм и съответстваща на изискванията на Наредба № 2 от 2013 г. за здравословното хранене на децата от 0 до 3 години в детските заведение и детските кухни. В детските кухни се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, БДС, което е обект на щателни проверки от компетентните органи – Регионални здравни инспекции и Българска агенция за безопасност на храните. По операцията за децата от целевата група ще се осигури храна за обяд в идентично количество и асортимент, предоставян на останалите деца. Храната се предлага по предварително изготвени седмични менютата, разработени с участието на медицински специалист и/или технолог по хранене.
 
Конкретният бенефициент е община Гоце Делчев, като община Гърмен е партньор по настоящата процедура. В обхвата на подпомагането ще попаднат и семейства, при които е установен риск от изоставяне на децата, майки, жертви на насилие, деца, настанени в приемни семейства, семейства, потребители на социални услуги.
 
Нуждаещите се лица ще бъдат идентифицирани от органите за социално подпомагане, въз основа на данните за подпомаганите лица и семейства, данните от отделите “Закрила на детето“, от доставчици на социални услуги на местно ниво и от други източници. За всеки конкретен случай ще бъде извършвана индивидуална преценка, като освен доходният тест ще бъдат оценявани и нивото на материално лишение на семейството и необходимостта от този вид подкрепа. Редът и условията за достъп до програмата са определеени с Наредба № РД-06-53 от 17 септември 2021 г. за реда и условията за определяне на целевите групи и насочване на помощта по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Отговор
 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини