Бъдете честити и щастливи, прекрасни деца!

Бъдете честити и щастливи, прекрасни деца!

Днес празнува Негово Величество Детето! Отбелязваме Международния ден на детето - 1 юни. Денят се празнува от 1925 г. с решение на Световната конференция за благосъстояние на децата, проведена същата година в Женева, Швейцария.

В много страни в света на 1 юни се отбелязва Международен ден за защита на децата, съгласно решение от 22 ноември 1949 г. на конференцията на Международната демократична федерация на жените в Москва с цел защита правата на децата, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование.

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 година. На този ден светът даде важно обещание на децата - да направим всичко възможно, за да защитим и утвърдим техните права - да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да постигнат пълния си потенциал.

Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

На 1 юни си припомняме, че всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано, всяко дете има право на развитие и закрила, всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини