Спряха камионите към незаконното сметище край Изгрев, ще караме строителните отпадъци в Бобошево

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед за затваряне на депото за депониране на строителни отпадъци, което е незаконно и се намира край село Изгрев. Алтернатива за гражданите и фирмите на територията на общината обаче няма. Те ще трябва да извозват своите строителни отпадъци чак в община Бобошево. Това ще увеличи транспортните разходи, а оттам и услугата ще поскъпне за благоевградчани.

Освен строителни отпадъци на терена от около 100 декара се изхвърлят всевъзможни боклуци. Камиони и каруци минават ежедневно през село Изгрев, а сметището прелива и при значителни валежи може да залее частни имоти с част от струпаните там отпадъци. Преди три години РИОСВ постанови затварянето му, но местната власт поиска отсрочка, докато намери друг терен и извърви процедурата по неговото лицензиране. Тъй като това не се случи, жителите на село Изгрев решиха на 3 юни, понеделник, да затворят и трите входа към селото и към депото. Те имат разрешение за протестни действия за времето от 14:00 до 18:00 часа.

Жители на Изгрев блокират пътя към преливащото с боклуци незаконно сметище, искат затварянето му

"Ние не можем да отлагаме повече това! Тази планина от строителен отпадък, която е там и застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Ние нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци", твърди кметът Байкушев.

Строителните отпадъци могат да се извозват към съседната община Бобошево, където има лицензирана площадка. От Община Благоевград вече не издават разрешителни за депониране на строителни отпадъци в сметището край Изгрев.

Засега алтернатива на сегашното незаконно депо в самата община Благоевград няма. Има и огромен риск граждани и фирми да започнат да изхвърлят боклуци на нерегламентирани места, за да не ги возят чак до Бобошево.

Преди време Община Благоевград имаше намерение да построи и обособи модерна площадка за строителни отпадъци в местността Церовско дере, но разрешителните и процедурите ще отнемат поне 2-3 години, а и ще струва много скъпо.    

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини