Община Якоруда става партньор на ЮНЕСКО в опазването на културното наследство

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър
Изпълнителният директор на Регионалния Център на ЮНЕСКО Ирена Тодорова и кметът на община Якоруда Мехмед Вакльов подписаха Меморандум за сътрудничество с обща цел опазване на нематериалното културно наследство.
 
„Опазването на културното наследство е особено важна част от моята работа, тук има традиции, които никога не са прекъсвали и надявам се заедно с Регионалния център на ЮНЕСКО да обединим усилия и да популяризираме културните богатства в нашия регион. В Якоруда съществува особен дух на толерантност между различните религии и общности, хората споделят културата си, пазят я заедно, празнуват заедно, въобще - познават се. Тази среда трябва да се съхранява с всички средства, а работата ни с ЮНЕСКО само ще допринесе за това. Ще направя всичко възможно развитието на общината да премине и през развитието на културния туризъм, където местните обичаи и традиционната кухня се явяват притегателен център за гостите на града", каза кметът Вакльов.
 
„Благодаря на Община Якоруда и на г-н Вакльов за гостоприемството, както и за усилията да съхранява идентичността на града, именно през опазването на нематериалното културно наследство", каза Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО. Тя допълни още, че именно младите хора са ключовата връзка между силата на обичаите и модерния свят, между традициите и съвременния им прочит.
 
Срещата се състоя по време на международен младежки обмен по програма Еразъм, на който присъстваха 25 младежи от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Община Якоруда предостави възможност на участниците да се потопят в живите традиции на града, като станаха свидетели на традиционен якорудски обичай „Топене на белези", на изпълнение на фолклорния ансамбъл на Читалище „Светлина – 1907", опитаха и традиционната за региона кухня.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. !!!
    Ако не им е госпожа Беди Осман нищо не става от тия пичове. То от всеки не става шеф. Да е жива и здрава и изборите ще им направи. Трябва паметник да и направят на госпожата.
  2. Айше
    Трябваше Беди да стане кмет или Марио. Наистина голяма грешка . Но за в бъдеще да си знаем
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини