Улица „Пирин“ в Банско става уникална пешеходна зона

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Ръководството на община Банско успя да осигури финансиране за последния етап от ремонта на знаковата улица „Пирин“ в града. Нейното превръщане в уникална пешеходна зона и в предпочитано място за разходка и отдих започна преди години. В момента се работи по третия, последен етап - архитектурно-художественото оформление и реконструкцията на техническата инфраструктура, по изграждането на водопровод и разделна канализация.

„Обновяването на централната улица, която отдавна е само за пешеходци, е отколешна мечта на всички в Банско. Тя отдавна впечатлява хилядите туристи в курорта ни, но сега вече ще бъде завършена на 100% - чак до улица „Христо Матов“, заяви кметът на общината Стойчо Баненски.

Настилката е предимно от камък, използват се и гранитни плочи, редят се и павета. Всичко се прави в пълен унисон с архитектурата на града, който е прочут и със своя старинен квартал, в който е и вековната църква „Света Троица“. За цялостната визия на улицата са взети мненията на някои от най-добрите специалисти, за да се направи нещо, което ще грабва погледите и на нашенци, и на чужденци.

Иновативното при ремонта е и изграждането на шлицов канал в средата на самата улица, който ще улавя повърхностните дъждовни води и ще ги отвежда в новопостроената канализация.

„По този начин ще се отвеждат водите, а не с дъждоприемни шахти в двата края на улицата. Ще се направи и подземен колектор за кабелите, всички те ще са под земята. Ще се монтира парково осветление с LED лампи, които са по-икономични, а в същото време осигуряват по-силна осветеност“, разкри зам.-кметът по строителството Георги Доневичин.  

Фирмата изпълнител трябва да приключи с ремонта на улица „Пирин“ в Банско най-късно до края на месец ноември. Така през следващия зимен сезон хилядите туристи ще могат след спускането по пистите в ски центъра на Пирин планина да се разхождат по най-красивата пешеходна улица в града.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини