LED осветление заменя старите улични лампи в Благоевград

LED осветление заменя старите улични лампи в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Стартира проектът за изграждане на ново и икономично LED осветление в центъра на Благоевград. Преди време общинският съвет гласува да се вземе банков заем от Общинска банка в размер на 1 870 000 лева за реализацията на проекта.

Кредитът ще се изплаща с направените икономии от изразходваната електроенергия, разчетите сочат, че ще пестим по 120 000 лева на година, обясни градоначалникът Атанас Камбитов.

Новата придобивка ще позволи онлайн да се следи къде има аварии, нормално ли е потреблението, къде има проблеми, за да се реагира веднага. Няма да се налага общински експерти непрекъснато да правят обходи по районите. „Образно казано, ще има команден център. Ще можем да контролираме интензитета на осветлението в зависимост от движението по дадена улица в различно време на денонощието”, уточни Камбитов. Първият етап ще осигури LED осветление в центъра и главните пътни артерии на града.

Общината има проект за всички квартали и други населени места за такава високотехнологична придобивка. Той е на стойност 4,5 милиона лева и ще се търси европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”. Общата инвестиция за ново икономично осветление ще надхвърли 6 милиона лева. „Целта ни е да надградим това, което се прави в момента. Допустимо е да кандидатстваме, тъй като това са мерки за енергийна ефективност”, допълни кметът. 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини