Митрополит Серафим ще отслужи литургия за храмовия празник на църквата в Струмяни

Снимка: Илинден Прес, архив
Снимка: Илинден Прес, архив

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ в село Струмяни ще събере стотици миряни на храмовия си празник на 21 май. Празничната литургия ще е отслужи от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Санданска духовна околия. Служенето ще започне в 07:30 часа, а в 11:30 часа владиката ще освети курбана, който ще се раздаде на присъстващите за здраве. След църковните ритуали ще има музикална програма и веселие за всички, които уважат храмовия празник на църквата.

Храмът се отличава със своя олтар, който е измайсторен от мрамор. Църквата е направена по проект на благоевградския архитект Вилхелмина Сандева и е сравнително нова.

На 21 февруари 1992 година Учредително общо събрание взема решение за предоставяне на общински парцел в селото за строеж на православен храм и избира състав на църковното настоятелство. На 22 март 1993 година тогавашният Неврокопски митрополит Пимен поставя основния камък на църквата. Храмът е осветен на 18 октомври 2003 година от Неврокопски митрополит Натанаил, който си отиде от този свят десет години по-късно.

Една от причините за мраморния олтар е, че над село Илинденци са най-големите мраморни кариери в страната ни. Другата причина е откритата край село Микрево раннохристиянска епископска базилика с манастирски комплекс. Намерените артефакти доказаха, че в тази базилика олтарът също е бил от мрамор.

Подът в храма също е мраморен, а върху него пак от мрамор е изобразен Христовият монограм - Хризмата, съдържащ двете начални букви ХР /хи и ро/ на гръцкото име Христос. Направен е, тъй като в епископската базилика край Микрево е имало също Хризма на пода.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини