Дискутираха в ЮЗУ членството на България в НАТО

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Директорът на Дипломатическия институт към МВнР г-жа Таня Михайлова и доц. д-р Велизар Шаламанов, директор „Развитие на способностите“ в Атлантическия клуб в България, проведоха среща дискусия със студенти в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Срещата се организира във връзка с Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО и 75-годишнината на Алианса.

По време на дискусията бе поставен фокус върху основните политики на Алианса с оглед актуалната среда за сигурност в Европа и Черноморския регион, както и съвременните измерения на партньорство в рамките на НАТО – в сферата на науката, технологиите, изкуствения интелект, стратегическите комуникации.

Г-жа Михайлова и доц. Шаламанов запознаха студентите с историята на членството на България в НАТО и значението му за сигурността и стабилността на страната. Обект на дискусия бе и темата за приноса на България за колективната отбрана на Алианса. Обсъдени бяха важни въпроси като бъдещето на НАТО в контекста на съвременните геополитически предизвикателства, напрежението в Близкия изток и войната в Украйна. Интерес сред студентите предизвика и темата за Антарктическия договор и свързаните с него споразумения.

В рамките на посещението представителите на Дипломатическия институт се включиха със свой щанд в кариерното изложение, провеждащо се във висшето училище, където представиха основните функции и дейности на Дипломатическия институт, както и възможностите за стаж в рамките на целогодишната стажантска програма на Института.

Визитата на директора на Дипломатическия институт в Югозападния университет приключи със среща с ректора проф. д-р Николай Марин, на която присъстваха доц. д-р Велизар Шаламанов, гл. ас. д-р Вероника Стоилова и ас. д-р Румяна Попова. На нея бяха обсъдени идеи за разширяване на партньорството между двете институции, както и организирането на съвместни инициативи.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини