Връщат в София тленните останки на цар Фердинанд

Връщат в София тленните останки на цар Фердинанд

Цар Фердинанд се завръща в България, пренасянето на тленните останки се очаква до месец, съобщиха официално от Двореца "Врана".

"Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни", се казва в съобщението до медиите, публикувано днес. 

В него се припомня още, че след кончината му в град Кобург през 1948 г. тялото на царя е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град. В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация в страната и следвоенния период в цяла Европа въпреки голямото му желание и това на близките му. 

Междувременно католическата енория в Кобург съобщи на сайта си, че организира поклонение пред тленните останки на българския цар и дава възможност на енориашите и всеки, който желае "да се сбогува тихо" с покойника в криптата "Кохари" на църквата "Свети Августин". От енорията допълват, че след абдикацията си през 1918 г. българският цар е живял почти 30 години в Кобург. 

След което тленните му останки ще бъдат изпратени с нужните почести и положени в царската крипта на Двореца "Врана" в София.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини