Празнична феерия и много музикални звезди и фестивали за 24 май в Благоевград

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Богата културно-музикална програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност и празник на града. Събитията за предстоящите чествания бяха анонсирани на пресконференция от зам.-кмета по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев.

Любими изпълнители, българска естрада, фолклорни ритми, микс от поп и трап, изложби, редуващи се в три поредни дни на пл. „Македония" ще направят тържествената програма още по-вълнуваща и незабравима за жителите и гостите на Благоевград.

„Селекция от звездни изпълнители ще се качи на голямата сцена в празничните дни. Първият голям концерт на 23 май ще открият инструменталистите от Биг Бенд - Благоевград с участието на солистите Христина Кацарска и Марияна Костова. Кулминацията на вечерта ще бъде неповторимата Силвия Кацарова, която ще зарадва публиката с вечните си хитове", каза зам.-кметът Станислав Кимчев.

Празничната програма в навечерието на 24 май ще започне с концерт на състави от НЧ „Никола Вапцаров - 1866", където по-късно кметът на Благоевград Методи Байкушев ще даде и официален прием за изявени образователни и културни дейци. В Градска художествена галерия ще бъде открита традиционната Обща изложба, по време на която ще бъдат отличени най-добрите изложени творби.

„Под светлините на прожекторите навръх 24 май ще излязат нашумялата група „Молец", дует Бисера и Лидия с модерния си аранжимент на фолклорни ритми и младите таланти от музикално училище „Престо". Община Благоевград тази година е заложила на многообразие от стилове, за да отговори на очакванията на различни поколения. Не пропускайте да се докоснете до любимите си изпълнители и да изживеете едни незабравими и вълнуващи мигове", с тези думи зам.-кметът призова жители и гости на града да се включат в празника на Благоевград за един от най-светлите български празници.

Честванията за 24 май по традиция ще започнат с полагане на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий и тържествено шествие на училищата в община Благоевград. В програмата участие ще вземат и деца, и младежи от различни танцови и музикални школи.

Класика и фолклор ще се преплетат на пл. „Македония" на 25 май, когато сцената ще завладеят емблемата на Благоевград - Ансамбъл „Пирин", и Камерна опера, чийто оркестър, солисти и балет ще представят най-доброто от репертоара си.

За еуфорията около тържествата ще допринесат и абитуриентските дефилета по червения килим пред Община Благоевград.

Два големи Международни фолклорни фестивала ще допълнят колорита на културната програма през м. май. На 17 и 18 май на пл. „Македония" ще се проведе традиционният фестивал „Шарено цвете", в който ще се изявят над 800 деца от страната и чужбина. На 31 май и 1 юни отново на същата локация над 1000 участници ще пеят и танцуват във фолклорен фестивал „Мир на Балканите". Това обяви на пресконференцията д-р Александра Ковачева, зам.-директор на ЦЛТРДБ, която представи най-мащабните събития.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини