На Велика събота християните оплакват саможертвата на Исус Христос

На Велика събота християните оплакват саможертвата на Исус Христос

Днес е Велика събота! Ден, в който църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос. Днес завършва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, която е наситена с много тъга и покъртителни изживявания и в която Христовите страдания са прелюдия към вечния живот.

В Страстната събота се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразяват почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

Днес също могат да се боядисват яйца. Всеки, който не е боядисал яйцата във Велики четвъртък, може да го направи днес. Спазващите Великия пост отиват на утринната служба, изповядват се и вземат причастие, с което получават опрощение на греховете. Актът на причастяване е задължителен за постещите.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ тя се обикаля три пъти за здраве и свещеникът обявява Възкресението на Исус Христос с думите "Христос Воскресе! ", а хората отвръщат с "Воистина Воскресе!".

Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб. Богомолците в храмовете посрещат светлия миг със свещи, запалени с Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Всяка година българска делегация го донася със специален полет от свещения град. 

С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благославя дома и неговите обитатели. На някои места в България християните оставят свещичката в някоя от стаите да изгори докрай. В други я запазват и през годината, та ако ги сполетят трудности и беди, я припалват.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини