Село Драката привлича гости за Великден с народна музика, пехливански борби и курбан край новия храм

Новостроящата се църква в Драката
Новостроящата се църква в Драката
Много събития и емоции ще има тази година за великденските празници в село Драката, община Струмяни. Местните хора, които са около 140 души, очакват стотици гости, защото организират куп интересни прояви.
 
Те започват още в събота, 4 май, на площада в селото, където на сцената в 20:00 часа ще засвири оркестър от санданското село Ново Делчево. Веселбата ще продължи до късните часове, а жители и гости ще извият кръшни народни танци на мегдана.
Навръх Великден на площада вече спортът ще смени музикалните изпълнения. Ще се състоят атрактивни пехливански борби, което е традиция в Драката. В надпреварата ще участват деца, юноши и възрастни. За първите трима класирали се при децата и юношите ще има парични награди, а за баш пехливанина, който надвие конкуренцията при мъжете, ще има за награда живо агне.

Ден след Възкресение Христово отново няма да има скука в населеното място. Защото в 13:00 часа ще започне конкурсът за най-здраво великденско яйце. Час по-късно свещеник ще благослови всички и ще се раздаде курбан за здраве на миряните. А след това отново ще има народно увеселение.

"Курбанът ще се раздаде край новата църква “Свето Възкресение Христово“, която градим. Вече успяхме да я вдигнем цялата, готов е и покривът, дори кубето сме монтирали. В момента измазваме стените и отвън, и отвътре. Нашето хубаво село заслужава да има красим православен храм. Вярвам, че ще сбъднем мечтата си, щом имаме подкрепата на Неврокопския митрополит и на кмета на Струмяни Емил Илиев и екипа му. Ние също помагаме с труд и дарения за осъществяването на нашата мечта", сподели днес кметът на Драката - Валентин Георгиев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини